Financieel fitte medewerker presteert beter

Wat heeft u ermee te maken als uw werknemer schulden heeft? Meer dan u denkt. Want als deze persoon door zijn problemen stress ervaart, is hij minder productief en is de kans op verzuim groter. Uw kosten lopen dan op.

 

Maar liefst 62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen, bleek enige tijd geleden uit het rapport ’Personeel met schulden’ van het Nibud. Maar wat de gevolgen van die schulden zijn, beseffen veel ondernemers niet. Ruim vier op de tien werkgevers (43%) geeft aan personeel met schulden niet als groot risico te zien voor de organisatie.

 

13.000 euro aan kosten
De realiteit is echter dat u als werkgever al snel 13 duizend euro per jaar kwijt bent aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Deze kosten zitten met name in het verwerken van het loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Daarnaast loopt u een risico omdat iemand met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage en eerder overgaat tot diefstal en fraude. Omgekeerd werkt een financieel gezonde en veerkrachtige werknemer met meer aandacht en presteert hij daardoor beter.

 

Financiële problemen signaleren 
Driekwart van de werkgevers vindt dat de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid en 80 procent wil werknemers met geldproblemen graag ondersteunen. Maar hoe doet u dat? In ieder geval is het belangrijk om vroegtijdig financiële problemen te signaleren. Als er beslag op het loon wordt gelegd, bijvoorbeeld is dat een duidelijke indicatie. Maar ook als een werknemer vraagt om een lening, een voorschot op het loon of op vakantiegeld of als hij extra uren wil werken, kan dat duiden op geldzorgen. Verder kunnen stress, concentratieproblemen en verzuim samenhangen met het hebben van schulden.

 

Hulp bij financiële problemen
Als u signalen opvangt dat het financieel niet goed gaat met uw medewerker, kunt u hem op verschillende manieren helpen weer financieel fit te worden. U kunt een vertrouwenspersoon aanstellen met wie hij kan praten en die met hem naar oplossingen zoekt. Misschien kunt u een voorschot of lening verstrekken, hulp bieden bij de intake voor schuldhulpverlening of helpen bij het treffen van een betalingsregeling met een schuldeiser. Ook kan uw medewerker geholpen worden als u hem helpt de administratie op orde te brengen.