Autoverzekering wordt duurder

Misschien heeft ook u het gemerkt: de autoverzekering wordt duurder. Stijgende premies zijn nooit leuk, maar u kunt grote verhogingen voor zijn als u opnieuw naar uw verzekering laat kijken.

 

Premies voor autoverzekeringen stijgen sinds een jaar in een snel tempo. De nieuwe WA-verzekeringen gingen in 2016 gemiddeld met 31% omhoog, de beperkte cascoverzekeringen met 22% en allriskverzekeringen met 14%. Dat de prijzen zo snel stijgen, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste hebben veel verzekeraars onder de druk van concurrentie jarenlang onder de kostprijs gewerkt. Ze kregen minder binnen aan premies dan dat ze aan schadevergoedingen uitbetaalden. Een onhoudbare situatie en De Nederlandsche Bank (DNB) riep verzekeraars dan ook op om hun premies te verhogen.

 

Duurdere reparaties, meer letselschade
De tweede oorzaak van de premiestijgingen houdt verband met gestegen prijzen van reparaties. In moderne auto’s wordt namelijk steeds meer technologie verwerkt, zoals parkeersensoren en camera’s. Reparaties worden daardoor ingewikkelder en materialen duurder. Ten derde stijgen de premies van de autoverzekeringen vanwege de toename van letselschades. Letselschade wordt minder vaak vergoed door bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ook is het gemakkelijker geworden om letselschade te claimen, al dan niet met de hulp van een advocaat. Daardoor is bij autoverzekeraars zowel het aantal letselschadeclaims gestegen als de hoogte van de schadebedragen.

 

Verzekering doorlichten
De premiestijgingen zijn tot op zekere hoogte onvermijdelijk, want hogere kosten voor de autoverzekeraars leiden tot hogere premies voor de consumenten. Dat wil niet zeggen dat u niets kunt doen. Wij houden graag uw autoverzekering opnieuw tegen het licht. Dan gaan we eerst na of u de juiste verzekeringsvorm heeft. Want als uw auto ouder wordt, kunt u misschien beter kiezen voor een beperkt casco- of een WA-verzekering. Vervolgens zoeken we uit bij welke aanbieder u het best en het voordeligst verzekerd bent. Wilt u naar aanleiding van ons advies overstappen? Dan maken wij dat voor u in orde.