Zonder het te weten onverzekerd op weg

Door leuke en slimme technologie zijn er tegenwoordig verschillende voertuigen waarmee u zich met een verrassende snelheid voortbeweegt. Maar wat mag wel en niet met die voertuigen en hoe zit het met aansprakelijkheid bij schade? De feiten op een rijtje.

 

Fiets met hulpmotor en hoverboard
Omdat u niet meer zo snel bent op de fiets of de mountainbike, plaatst u er een hulpmotortje op. Lekker gemakkelijk: u haalt nu zelfs meer dan 25 km per uur. Of u heeft voor uw kind een hoverboard aangeschaft, een soort gemotoriseerde skateboard. Allemaal leuk en aardig, maar weet u dat er aan deze voertuigen een onverzekerbaar risico zit?

 

Aansprakelijkheidsrisico niet te verzekeren
Omdat de fiets met een hulpmotor snelheden boven 25 kilometer per uur kan halen, wordt het voertuig gezien als motorrijtuig. Om het risico van aansprakelijkheid voor schade af te dekken zou u hiervoor eigenlijk een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor moeten afsluiten. Maar een dergelijke verzekering bestaat niet omdat de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) nog geen type-goedkeuring verleent voor dergelijke voertuigen. En uw gewone aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade door motorrijtuigen. Dat geldt ook voor schade door een hoverboard, want ook die is voor de wet een motorvoertuig. Maar een hoverboard heeft geen stuur en is daarom als motorvoertuig afgekeurd door de overheid. Ook dan is het aansprakelijkheidrisico niet te verzekeren.

 

Niet op de openbare weg
U draait dus zelf voor de kosten op als u schade veroorzaakt met uw hoverboard of uw fiets met hulpmotor, hoewel sommige verzekeraars coulant zijn als de hoverboard niet harder gaat dan 20 kilometer per uur. Maar er speelt nog iets. U mag met een hoverboard of fiets met hulpmotor niet op de openbare weg (en ook niet op de stoep) rijden. Doet u dat toch, dan kunt u een bekeuring krijgen en kan de politie uw fiets of board in beslag nemen.

 

E-bike en speed-pedelecs
Ook de elektrische fiets of e-bike is officieel een motorvoertuig. Maar omdat deze fiets niet harder gaat dan 25 kilometer per uur, bent u niet verplicht een WA-verzekering af te sluiten. U kunt dit risico vaak met uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) afdekken. Wij zoeken graag uit of dat ook zo is bij uw aansprakelijkheidsverzekering.

 

Snorfiets wordt bromfiets
Anders is dat bij de speed-pedelec. Deze snelle e-bike kan tot 45 kilometer per uur behalen. De regels voor dit voertuig zijn daarom op 1 januari 2017 veranderd. Ze zijn niet langer snorfiets, maar bromfiets en krijgen een geel bromfietskenteken. U moet zich aan de regels voor bromfietsen houden, dus minimaal een AM rijbewijs hebben, een helm dragen én een WA-verzekering afsluiten.

 

Wilt u meer informatie of advies over goede verzekeringen voor uw e-bike of speed- pedelec? Neem dan contact op met ons kantoor.