Waarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verstandig is

Tijdens werk kunnen situaties ontstaan waarin jij of je werknemers schade veroorzaken. Als ondernemer ben je dan mogelijk aansprakelijk. Wat houdt die aansprakelijkheid in en waarom zou je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) willen? Ontdek het in dit artikel.

Bedrijfsaansprakelijkheid in een notendop
Wanneer jij of je medewerker schade aanricht, kun je als ondernemer verantwoordelijk worden gehouden voor bedrijfsaansprakelijkheid. Dit betreft voornamelijk letsel- en eigendomsschade van anderen. Er zijn verschillende vormen van bedrijfsaansprakelijkheid:

1. Algemene bedrijfsaansprakelijkheid: letsel- en eigendomsschade veroorzaakt door jou of je medewerkers aan andermans eigendommen. Jouw aansprakelijkheid geldt ook voor tijdelijke medewerkers zoals oproepkrachten en stagiaires.

2. Werkgeversaansprakelijkheid: verantwoordelijkheid voor schade aan je medewerkers als gevolg van arbeidsongevallen of beroepsziekten.

3. Productaansprakelijkheid: aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door je producten bij anderen.

4. Milieu-aansprakelijkheid: aansprakelijkheid voor plotselinge milieuschade als gevolg van jouw bedrijfsactiviteiten.

Naast bedrijfsaansprakelijkheid bestaat er ook beroepsaansprakelijkheid. Hierbij gaat het om aansprakelijkheid voor financiële schade door professionele fouten.

Dek financieel risico af met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Schade door jou of je medewerkers kan flink in de kosten lopen. Wanneer je geen financiële reserve hebt, kan dat problemen geven. Met een AVB-verzekering dek je dit risico af. Let op: dit verschilt van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, die werkgerelateerde schade niet dekt. Omdat elk bedrijf andere risico’s heeft, is overleg met een financieel adviseur aan te raden. Deze kan je adviseren welke AVB-verzekering het beste bij jouw bedrijf past.

Een AVB-verzekering is voor ondernemers niet verplicht, maar zeer verstandig. Bij een schadeclaim kunnen de kosten hoog oplopen en in extreme gevallen je bedrijf in gevaar brengen. Voor bepaalde beroepen, zoals advocaten en accountants, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vs beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheids- en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt (letsel)schade aan andermans eigendommen door jou of je medewerkers. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt financiële schade door professionele fouten. De BAV-verzekering is vooral relevant voor adviserende beroepen.

Persoonlijk advies
De kosten voor een AVB-verzekering hangen af van verschillende factoren zoals je bedrijfsactiviteiten, branche, omzet en het verzekeringsbedrag. Ben je benieuwd welke AVB-verzekering het beste past bij jouw bedrijf en wat deze kost? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan via telefoon (0348 - 41 03 02) of mail (info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl)).

Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering