Echtscheiding en de eigen woning

Drie mogelijke opties

Tijdens een scheiding staat de eigen woning, na de kinderen, meestal bovenaan de lijst van belangrijke zaken. Dit is begrijpelijk. De woning biedt niet alleen een dak boven het hoofd, maar is ook een waardevol bezit. Uit De Nationale Echtscheidingsmonitor 2023 blijkt dat meer dan de helft van de stellen met een eigen woning hierover tijdens de scheiding veel stress ervaart. Wat zijn de mogelijkheden?

Volgens de wet heeft de eigenaar van de woning de meeste rechten. Maar vaak zijn beide partners eigenaar en zullen ze samen moeten beslissen wat te doen. Er zijn drie mogelijke opties:

- Een van de partners wordt 100% eigenaar van de woning door de ander uit te kopen.
- Beide partners zoeken een nieuwe woning en de huidige woning wordt verkocht.
- Beide partners blijven eigenaar van de woning.

De een koopt de ander uit
In de praktijk komt de optie waarbij de een de ander uitkoopt het meest voor. De bank moet hieraan meewerken en zal de financiële haalbaarheid beoordelen. Daarbij is het inkomen van degene die in de woning blijft, inclusief eventuele alimentatie, van belang. Is er sprake van overwaarde, dan wordt deze verdeeld tussen beide partners op basis van de eigendomsverhouding. Dit geldt ook voor een eventuele restschuld bij verkoop van de woning. Deze zullen beide partners moeten aflossen.

De woning verkopen
Indien wordt besloten de woning te verkopen, is het aan te raden de afspraken hierover vast te leggen in het scheidingsconvenant, inclusief de verdeling van eventuele winst of restschuld. Ook fiscale aspecten dienen goed vastgelegd te worden om eventuele onverwachte belastingaanslagen te voorkomen.

Beiden blijven eigenaar
De derde optie is dat beide partners eigenaar blijven van de woning, wat juridisch bekendstaat als ’onverdeeld laten’. Hierbij wordt door een notaris meestal een boedelverdeling opgesteld, inclusief de waarde van de woning. Houd er bij deze optie rekening mee, dat als een van beide partners op een later moment wil verkopen, er toestemming van de ander is vereist.

Overwaarde in nieuwe woning investeren
Het is belangrijk om bij het kopen van een nieuwe woning na de scheiding, er rekening mee te houden dat de overwaarde van de oude woning in de nieuwe woning moet worden geïnvesteerd, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij gespecialiseerd in hypotheken en alle daaraan gerelateerde zaken. Ook beschikken we over een breed netwerk van professionals, waaronder echtscheidingscoaches, mediators en notarissen. Bel ons op 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Echtscheiding en eigen woning Echtscheiding en eigen woning