De kenmerken van een annuïteitenhypotheek

Ga je binnenkort een woning kopen en wil je profiteren van voorspelbare maandlasten? En wil je daarnaast de zekerheid dat je jouw hypotheek binnen een bepaalde periode volledig aflost? Dan is de annuïteitenhypotheek perfect voor jou. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd een vast maandbedrag aan aflossing. Dit maandbedrag, oftewel de annuïteit, blijft de gehele looptijd gelijk. We zetten de belangrijkste kenmerken van deze hypotheekvorm voor je op een rij.

Vaste maandlasten
Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je hypotheek, bestaat uit zowel rente als aflossing. In het begin is de verhouding tussen rente en aflossing meer richting rente, maar dit verandert gedurende de looptijd van de hypotheek. Het totale bedrag blijft echter gelijk.

Aflossing van de hoofdsom
Je lost iedere maand een deel van de hoofdsom van de lening af. Je schuld neemt gedurende de looptijd van de hypotheek dus geleidelijk af.

Afname rentebedrag en toename aflossingsbedrag
Omdat de hoofdsom van de hypotheek afneemt, betaal je na verloop van tijd minder rente. Dit houdt in dat een steeds groter deel van je maandbedrag wordt toegewezen aan aflossing.

Voorspelbaar
Een groot voordeel van de annuïteitenhypotheek is de voorspelbaarheid van de maandlasten. Je weet als woningeigenaar vooraf precies hoeveel je iedere maand moet betalen aan je hypotheek.

Renteaftrek
In Nederland is de hypotheekrente die je betaalt aftrekbaar van de belasting. Dit houdt in dat je een gedeelte van de rente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, wat belastingvoordelen kan geven.

Volledige aflossing na einde looptijd
Aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek is de volledige lening afgelost. De woning die je hebt gekocht is dan helemaal van jou.

Meer weten?
Ben je benieuwd of deze hypotheekvorm past bij jouw situatie? Of wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn? Als Erkend hypotheekadviseur adviseren wij jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Kenmerken annuiteitenhypotheek Kenmerken annuiteitenhypotheek