Bezwaar maken tegen WOZ-waarde: wel of niet verstandig?

Is de WOZ-waarde van jouw koopwoning dit jaar ook weer gestegen? De gemiddelde stijging in heel Nederland is dit jaar zo’n 7 procent. De hoogte van de WOZ-waarde, die wordt gebaseerd op de waarde van je woning in de huidige markt, is onder andere van invloed op welk bedrag je betaalt aan heffingen en gemeentelijke belasting; bij een hogere waarde betaal je meer. Ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je nog bezwaar maken binnen 6 weken na de datum op de WOZ-beschikking. Maar is dit altijd de verstandigste keuze?

Daling van de risico-opslag
In het geval dat je over je hypotheekrente een risico-opslag betaalt, is een stijging van de WOZ-waarde juist in je voordeel. De hoogte van deze opslag daalt namelijk wanneer je woning meer waard wordt. En met deze daling is de besparing meestal hoger dan de extra kosten die je betaalt voor heffingen en belastingen. Betaal jij risico-opslag over je hypotheekrente? Check dan of jouw geldverstrekker de opslag automatisch aanpast. Indien dit niet het geval is kun je met de WOZ-beschikking en/of een recent taxatierapport een verlaging aanvragen. Heb je een hypotheek met NHG, dan betaal je geen risico-opslag.

Verhoging hypotheek om te verbouwen
Een hogere WOZ-waarde is niet alleen gunstig voor de hoogte van de risico-opslag. Ook wanneer je jouw woning wilt verbouwen of verduurzamen, kun je dankzij een hogere WOZ-waarde mogelijk jouw hypotheek verhogen om dit te bekostigen. In sommige gevallen is er dan ook een recent taxatierapport van de woning nodig.

Meer weten?
Als je wilt weten of de risico-opslag van jouw hypotheek omlaag kan en hier hulp bij kunt gebruiken, of als je een verhoging van je hypotheek overweegt, neem dan contact met ons op. Als Erkend hypotheekadviseur adviseren wij jou graag en helpen we de mogelijke financiële gevolgen in kaart te brengen. Bel ons via 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Wel of geen bezwaar maken tegen WOZ-waarde Wel of geen bezwaar maken tegen WOZ-waarde