Je kind als starter helpen op de woningmarkt: meetekenen

Starters op de woningmarkt komen vaak voor verschillende uitdagingen te staan, zoals hoge verkoopprijzen of strenge hypotheekeisen. Wil jij als ouder jouw kind helpen zijn/haar woondroom waar te maken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is dat ouders het bindend aanbod en de hypotheekakte meetekenen, Dit vergroot de kans op goedkeuring, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Dit moet je weten:

Hoofdelijke aansprakelijkheid
Wanneer ouders meetekenen op de hypotheekakte zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Dit betekent dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de terugbetaling van de lening, samen met hun kinderen.

Hypotheeklasten dragen
Om in aanmerking te komen voor ouderlijke ondersteuning door mee te tekenen, moeten de kinderen in staat zijn om minstens 75% van de hypotheeklasten annuïtair te dragen, terwijl de ouders voldoende financiële ruimte moeten hebben om de rest te dekken. Daarnaast moet er aannemelijk gemaakt worden dat de kinderen de totale lasten binnen 10 jaar zelfstandig kunnen dragen.

Geldig bij hypotheken zonder NHG
De mogelijkheid dat ouders meetekenen op de hypotheekakte geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Samen sterker op de woningmarkt
Het gezamenlijk kopen van een woning door ouders en kinderen kan een effectieve manier zijn om de uitdagingen van de woningmarkt het hoofd te bieden. Door gebruik te maken van ondersteuning door ouders kunnen starters mogelijk hun droomwoning kopen. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen de voorwaarden en verplichtingen goed begrijpen om zo een weloverwogen keuze te maken. Met een goed begrip van de spelregels en een gedegen financieel plan staan ouders en kinderen samen sterker op de woningmarkt.

Meer weten?
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om je kind te helpen op de woningmarkt? Als financieel adviseur helpen we jullie graag op weg. Neem contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

_Je kind als starter helpen op de woningmarkt meetekenen _Je kind als starter helpen op de woningmarkt meetekenen